Wykonanie

Ilość: 250gPrzygotowanie: 15 min.Gotowanie: 20-30 min.Składniki250g obranej dyni2 gałązki
tymiankuok. 3 łyżek
oleju50ml gorącego
mleka5g
masła1 łyżeczka
soku z cytrynyPrzygotowaniePokrój
dynię na 1-1,5 cm kawałki.Wymieszaj
dynię z
olejem,
solą i gałązkami
tymianku, po czym rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika na 20-30 min (zdj. 1).Po wyjęciu blachy z piekarnika, wyrzuć gałązki
tymianku.Wciąż ciepłą
dynię, gorące
mleko i
sok z cytryny umieść w blenderze i rozdrobnij do konsystencji aksamitnego puree.Na koniec dodaj
masło i na chwilę włącz blender, żeby dobrze wszystko wymieszać.Serwuj jako dodatek do: risotto, zup, innych dań..Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u