ßßß Cookit - przepis na Puszyste puree z dyni

Puszyste puree z dyni

nazwa

Wykonanie

Ilość: 250g
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20-30 min.
Składniki
250g obranej dyni
2 gałązki tymianku
ok. 3 łyżek oleju
50ml gorącego mleka
5g masła
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie
Pokrój dynię na 1-1,5 cm kawałki.
Wymieszaj dynię z olejem, solą i gałązkami tymianku, po czym rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika na 20-30 min (zdj. 1).
Po wyjęciu blachy z piekarnika, wyrzuć gałązki tymianku.
Wciąż ciepłą dynię, gorące mleko i sok z cytryny umieść w blenderze i rozdrobnij do konsystencji aksamitnego puree.
Na koniec dodaj masło i na chwilę włącz blender, żeby dobrze wszystko wymieszać.
Serwuj jako dodatek do: risotto, zup, innych dań..
Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u
Źródło:http://doprawswojswiat.blogspot.com/2014/11/puszyste-puree-z-dyni.html