Wykonanie
Ketchup to taki dodatek, który lubi pewnie każdy z nas. Idealny do kanapek, frytek czy też
mięsa. Dzieci go uwielbiają. W moim domu grasuje prawie 4-letnia "pożeraczka"
ketchupu, stąd też mój pomysł na zrobienie wersji domowej.
Składniki:4 kg
pomidorów (użyłam polnych)2 duże
cebule10 łyżek
octu jabłkowego 6%10-15 łyżeczek
cukru (ilość tak naprawdę uzależniona od gustu)szczypta
gałki muszkatołowej (ok. 1/2 łyżeczki)1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku (dla lubiących ostrzejszy
ketchup, można dodać
paprykę ostrą lub
chili)6-7 łyżeczek
soliszczypta
pieprzu6 łyżek
oliwy z oliwekWykonanie:
Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić na kawałki i zmiksować blenderem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić, aż będzie miękka.
Pomidory i
cebulę włożyć do dużego garnka i gotować bez przykrycia. Jak się zagotuję dodać
ocet,
cukier,
sól,
gałkę muszkatołową,
paprykę,
pieprz i
oliwę. Gotować tak długo, aż nabierze właściwej konsystencji. potrzeba trochę czasu, ponieważ
pomidory mają w sobie sporo
wody. Na koniec jeszcze
ketchup przecieram przez sito, aby był idealnie gładki.Słoiki sparzyć, wlać
ketchup i zakręcić nakrętki. Gotowe słoiki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury + 100 *C i podgrzewamy przez 20 minut. SmacznegoPS. Jeden słoiczek już poszedł -
ketchup wyszedł smakowity.