Wykonanie
Trochę późno ten przepis się pojawia,
pomidory już ciężko kupić, u mnie są jeszcze na bazarku w Falenicy u Pana
Ziółko, ale trzeba się pośpieszyć...Nie mogłam Wam go jednak nie pokazać, wydawało mi się, że zrobiłam tak ostry
keczup, że go dzieci nie ruszą, a dzieci nie ruszają już
keczupów w czerwonych plastikowych opakowaniach...Składniki na ok. 8 słoiczków
dżemowych:5 kg
pomidorów3 spore
cebule4-5
papryczek chili1/2 szklanki
oliwy z oliwek1/4 szklanki
octu jabłkowego2 łyżki
cukruopakowanie
ziół prowansalskich Kamisłyżka
słodkiej papryki w proszkułyżka
solitrochę
pieprzuPomidory pokroiłam na ćwiartki, dodałam
cebulę pokrojoną na grube plastry i całe
papryczki chili. Postawiłam na gazie i gotowałam tę zupę przez jakieś 5-6 godzin... przetarłam przecierakiem, dodałam resztę składników i pogotowałam jeszcze godzinkę... wrzątek wlałam do wyparzonych słoików, zakręcone postawiłam dnem do góry, przykryłam kocykiem i zostawiłam do ostygnięcia, nie pasteryzowałam...Mi wyszło 8 słoiczków, ale Wam może wyjść mniej lub więcej, wszystko zależy od tego jak wodniste
pomidory kupicie i jaką gęstość
keczupu będziecie chcieli uzyskać.Spróbujcie, jak nie w tym to w przyszłym roku, jest pyszny...Smacznego!