Wykonanie
Świetna przekąska dla niespodziewanych gości. Farsz można właściwie przygotować z każdych warzyw, jakie mamy w lodówce, jednak ja przedstawiam dziś pierogi w kolorowej wersji warzywnej. Oto przepis.Składniki:
ciasto francuskie1
jajo do posmarowania
sezam do posypaniaSkładniki na farsz:2 małe
cebule8
pieczarek1/2
papryki czerwonej1 łodyga
selera naciowego2 łyżki
groszku konserwowego2 ząbki
czosnkusól,
pieprz1/2 łyżeczki
ziół prowansalskich1 łyżka
smalcuNa patelni topimy
smalec.
Cebulę,
paprykę i
seler naciowy kroimy w kostkę,
pieczarki w półplasterki.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnie wkładamy
cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy
pieczarki. Solimy. Dodajemy
seler naciowy,
paprykę,
groszek i
czosnek. Mieszamy. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Smażymy, aż farsz będzie suchy. Czekamy, aż ostygnie.
Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na kwadraty wielkości ok. 10 cm na 10 cm. Układamy po łyżce farszu i ciasto składamy w po przekątnej na pół, aby powstały trójkąty. Delikatnie sklejamy boki. Na koniec widelcem delikatnie dociskamy boki. Smarujemy pędzelkiem wierch rozbełtanym
jajkiem i posypujemy
sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 st.C - 12-15 minut. Smacznego
