White chocolate mousseSkładniki.5 dag biszkoptów1 łyżka masła2 łyżki spirytusu2 łyżki cukru2 łyżki wody15 dag czekolady białej1 jajko150 ml śmietany15 dag truskawek2 łyżki cukru pudruWykonanie.Biszkopty zmiksować z masłem i spirytusem. Wyłożyć na dno foremki, dł 18 cm, wyłożonej folią spożywczą.W rondelku podgrzewać wodę z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia.Do syropu włożyć połamaną czekoladę i rozpuścić. Trochę przestudzić.Dodać żółtko i utrzeć. Ostudzić.Śmietankę lekko ubić, dodać do masy i dokładnie wymieszać.Ubić białko na sztywną pianę i dodać do masy.Przełożyć do foremki i wstawić na noc do zamrażarki.Sos coulis.Zmiksować truskawki, jeżeli trzeba przelać przez sitko, dodać cukier puder i zmiksować.Wyjąć z zamrażarki na 10 minut przed podaniem. Podawać z truskawkowym sosem coulis.