Wykonanie

Dziś przepis na Tort Dobosza w mojej wersji. W oryginalnej wersji przepisu do masy używa się tylko
czekolady deserowe i ponad pół kilo
cukru pudru. Ja jedną
czekoladę deserową zastąpiłam
czekoladą gorzką i dodałam 250 g
cukru pudru. Według mnie w takiej wersji tort jest słodki ale nie jest mdły.Co prawda jest z nim trochę pracy i trzeba poświęcić na niego sporo czasu, ale i tak warto go przygotować. Z ciasta powinno się upiec 8 – 9
biszkoptów, ale z braku czasu mnie wyszło 7.Składniki:Ciasto:6
jajek200 g
cukru kryształu200 g
mąkiaromat waniliowyKarmel:100 g
cukru kryształu5 łyżek
wodyKrem:2
czekolady deserowe1
czekolada gorzka400 g
masła250 g
cukru pudruPrzygotowanie:1.
Biszkopt:Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.Na papierze do pieczenia narysować 7 – 8 kół o średnicy ok. 20 cm.
Jajka ubić z
cukrem na bardzo gęstą
śmietanę, dodać aromat i wymieszać. Dodać przesianą przez sito
mąkę i dokładnie wymieszać metalową łyżką.Papier z wyrysowanymi kołami ułożyć na blaszce do pieczenia, a następnie rozsmarować na mim cienkie warstwy ciasta. Warstwa na której będzie rozlany karmel powinna być bardzo cienka. Ja piekłam po 2
biszkopty na jednej blaszce.Piec przez 6 – 8 minut do momentu aż
biszkopty zrobią się złoto-brązowe.Ciasto ostudzić i ściągnąć z nich papier do pieczenia.2. Karmel:
Cukier i 4 łyżki
wody włożyć do rondelka o grubym dnie a następnie gotować na małym ogniu aż
cukier zrobi się brązowy. Na koniec dodać 1 łyżkę
wody (UWAGA karmel może pryskać), wymieszać i rozlać na najcieńszy
biszkopt szybko rozprowadzając karmel po całej powierzchni ciasta.Gdy karmel przestanie się burzyć i odrobinę zastygnie pokroić ciasto
ostrym nożem posmarowanym
olejem na 8 części i zostawić do wystygnięcia.3. Krem:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i ostudzić. Ja łamię
czekoladę na mniejsze kawałki, wkładam do metalowej miski, którą ustawiam na garnku z
wodą tak, żeby miska nie dotykała
wody. Doprowadzam
wodę do wrzenia i czekam aż
czekolada się rozpuści.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem, dodać ostudzoną
czekoladę i dokładnie wymieszać.Podkład smarować masą, na to położyć następny podkład i ponownie posmarować masą. Czynność powtarzać aż wykorzystamy wszystkie podkłady. Ostatni podkład posmarować masą i za pomocą szprycy zrobić 8 dużych keksów lub tyle ile mamy kawałków ciasta z karmelem) na brzegu ciasta. Resztą kremu posmarować brzeg ciasta. Można zostawić kremu na 1 keks do dekoracji ciasta.O każdy keks oprzeć kawałek ciasta z karmelem. Można na koniec zrobić jeszcze jeden keks na środku ciasta.


