Wykonanie

Obudziłem się dziś dość późno, spojrzałem na telefon a tam wiadomość od mamy domagającej się jakiejś tarty na wieczór. Wziąłem się więc do roboty z takim oto efektem.Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujesz:- 200g
mąki- 100g
masła- 50g
cukru- 1
jajka
- szczyty
soliDo nadzienia potrzebujesz:- tabliczki
białej czekolady- 2 200ml kubeczków
śmietany- 200g mrożonych
truskawek- 6 łyżeczek
cukru- 1/4 szklanki
wody- garści ziarenek
granatu
Ciasto zagnieć ze wszystkich składników, rozwałkuj i wypełnij nim formę. i włóż do lodówki na pół godziny Nagrzej w tym czasie piekarnik do 200 stopni. Ciasto nakłuj na dnie i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut aż ciasto będzie złotawe.
Truskawki i 4 łyżeczki
cukru zalej w garnku 1/4 szklanki
wody. Umieść na dużym ogniu do zagotowania, warto co jakiś czas przemieszać dno garnka. Gdy
truskawki zaczną się gotować zmniejsz ogień i gotuj
truskawki aż powstanie bardzo gęsty płyn. Odstaw do ostygnięcia.4 łyżki
śmietany i połamaną
czekoladę podgrzej w misce ustawionej na garnku z parującą
wodą, gdy
czekolada się rozpuści wymieszaj wszystko i odstaw do ostygniecia. Gdy ganache ostygnie posmaruj nim dno ostygniętego ciasta.

Resztę
śmietany ubij z 2 łyżeczkami
cukru na sztywno. Dodaj
truskawki i wymieszaj łyżką. Nalóż
śmietanę na
czekoladową warstwę i udekoruj garścią ziarenek
granatu. Włóż do lodówki na pół godziny.Smacznego!