ßßß Cookit - przepis na Tarta z białą czekoladą i truskawkową bitą śmietaną

Tarta z białą czekoladą i truskawkową bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Obudziłem się dziś dość późno, spojrzałem na telefon a tam wiadomość od mamy domagającej się jakiejś tarty na wieczór. Wziąłem się więc do roboty z takim oto efektem.
Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujesz:
- 200g mąki
- 100g masła
- 50g cukru
- 1 jajka
- szczyty soli
Do nadzienia potrzebujesz:
- tabliczki białej czekolady
- 2 200ml kubeczków śmietany
- 200g mrożonych truskawek
- 6 łyżeczek cukru
- 1/4 szklanki wody
- garści ziarenek granatu
Ciasto zagnieć ze wszystkich składników, rozwałkuj i wypełnij nim formę. i włóż do lodówki na pół godziny Nagrzej w tym czasie piekarnik do 200 stopni. Ciasto nakłuj na dnie i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut aż ciasto będzie złotawe.
Truskawki i 4 łyżeczki cukru zalej w garnku 1/4 szklanki wody. Umieść na dużym ogniu do zagotowania, warto co jakiś czas przemieszać dno garnka. Gdy truskawki zaczną się gotować zmniejsz ogień i gotuj truskawki aż powstanie bardzo gęsty płyn. Odstaw do ostygnięcia.
4 łyżki śmietany i połamaną czekoladę podgrzej w misce ustawionej na garnku z parującą wodą, gdy czekolada się rozpuści wymieszaj wszystko i odstaw do ostygniecia. Gdy ganache ostygnie posmaruj nim dno ostygniętego ciasta.
Resztę śmietany ubij z 2 łyżeczkami cukru na sztywno. Dodaj truskawki i wymieszaj łyżką. Nalóż śmietanę na czekoladową warstwę i udekoruj garścią ziarenek granatu. Włóż do lodówki na pół godziny.
Smacznego!
Źródło:http://markowewypieki.blogspot.com/2014/03/tarta-z-biaa-czekolada-i-truskawkowa.html