Wykonanie
Tort wykonany z okazji chrztu mojej córki. Przyznam nieskromnie, że jest wyśmienity!Podaję proporcje na tort o średnicy 28 cm.
Biszkopt o średnicy 28 cm:8
jajek1 i 1/4 szklanki
cukru1 i 1/4 szklanki
mąki pszennejpół szklanki
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek. Ubić, pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier, następnie po kolei
żółtka, ciągle ubijając.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i dodawać powoli do ubitych
jajek, mieszając delikatnie szpatułką.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia,
boków nie smarujemy niczym. Piec w temperaturze 170 stopni około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gorące jeszcze ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić w formie na podłogę z wysokości ok. 60 cm. Następnie pozostawić do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.Gdy ciasto całkowicie wystygnie oddzielić nożem boki od tortownicy i przekroić na 3 blaty.Do nasączenia
biszkoptu:niecała szklanka mocno zaparzonej
herbaty z dodatkiem łyżki ekstraktu
waniliowego (może być również
aromat waniliowy lub
syrop waniliowy taki np. do
kawy)Masa śmietankowa:400 ml
śmietany 36 %2 łyżki (czubate)
cukru pudru200 g
serka mascarponeŚmietana oraz
serek muszą być dobrze schłodzone.
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem, następnie dodajemy
serek mascarpone, delikatnie mieszamy aż wszystko się połączy.Masa truskawkowa:90 dag mrożonych
truskawek + 3/4 szklanki
wody2
galaretki truskawkowe2 budynie
śmietankowe bez
cukru +3/4 szklanki
wodypół szklanki
cukruDo garnka wsypać
mrożone truskawki oraz
cukier i zalać 3/4 szklanki
wody. Gotować aż będą miękkie a następnie zmniejszyć ogień i gotować kilka minut pod przykryciem. Ponownie zagotować, dodać dwie
galaretki, wymieszać.
Budyń rozcieńczyć w wodzie i dodać do masy truskawkowej. Gotować aż zgęstnieje. WystudzićPierwszy
biszkopt nasączyć, przełożyć wystudzoną, gęstą już masą
truskawkową (poczekać aż dosyć mocno stężeje). Ja nie wykorzystałam całej masy, zostawiłam niecałą szklankę, ponieważ wydawało mi się, ze jest jej odrobinę za dużo. Z niewykorzystanej masy robiłam deser. Na wierzch położyć drugi
biszkopt, nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem herbacianym. Położyć masę
śmietanową. Na masę
śmietanową ostatni
biszkopt który nasączyłam ponczem tylko odrobinę. Wierzch obłożyłam masą
cukrową ale zanim ją położyłam na tort, wysmarowałam go masą
maślaną (zapobiega rozpuszczeniu masy cukrowej)Masa
maślana:250 g
masłaszklanka
cukru pudrukilka kropel
aromatu migdałowego lub 2 łyżki masy krówkowej
Masło koniecznie musi być w temperaturze pokojowej.
Masło ubić z
cukrem pudrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać aromat lub masę
krówkową. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aż stwardnieje i sprawi, że tort będzie "się trzymał" i umożliwi udekorowanie go masą
cukrową.Tort obłożyłam masą
cukrową (przepis wkrótce na blogu) oraz ozdobiłam elementami wykonanymi również z masy cukrowej.Przepis na
biszkopt podpatrzony TUTAJ ; na masę
truskawkową (genialną) TUTAJ (dodałam pół szklanki mniej
cukru)Smacznego!

