Wykonanie
Bull's tail in red
wineRabo de toro - ogon byka należy do hiszpańskich przysmaków. Legenda głosi - jeżeli młodemu Hiszpanowi uda się podczas korridy zabić byka, żeby stać się prawdziwym mężczyzną, powinien zjeść jego ogon.


Składniki2 kg
ogon wołowy3
marchewki1
pietruszka2
cebule1
por biała część5 ząbków
czosnku1 butelka
wino czerwonevegetapieprzmąkaolej do smażeniaWykonanieOgony pokroić na 4-5 cm kawałki. Oczyścić ze zbędnego tłuszczu. Warzywa pokroić w plasterki.Pokrojone ogony ułożyć w szklanym naczyniu, dodać pokrojone warzywa i ząbki
czosnku. Zalać butelką
czerwonego wina. Ogony powinny być zakryte. Odstawić na 24 godziny.Ogony wyjąć z marynaty, osuszyć, posypać
vegetą,
pieprzem, oprószyć
mąką i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do brytfanny. Marynatę przecedzić. Warzywa przesmażyć na
oleju pozostałym po obsmażanych ogonach i rozsypać na ogony. Całość zalać przecedzonym
winem.Dusić w temperaturze 190 oC około 3 godziny. Po tym czasie ogony powinny być miękkie i rozpływać się w ustach.