Wykonanie
Danish pastries


Składniki.38-40 dag
mąki pszennej125 ml
mleka50 ml
wody1
jajko2 dag
drożdży1/2 łyżeczki
soli1
białko do posmarowania2 łyżki
cukru brązowego do posypaniaNadzienie.4 łyżki
cukru2 łyżki
syropu buraczanego lub
miodu
40 ml
śmietanki3 łyżki
masła5 dag
czekolady1 garść
żurawiny1 garść
migdałówWykonanie.Wymieszać przesianą
mąkę,
drożdże, posiekane zimne
masło,
cukier ,
sól i krótko miksować. Mają być widoczne grudki
masła.Wlać wymieszane
mleko z
wodą i
jajkiem, delikatnie wymieszać. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Ciasto w lodówce może być dłużej, do
trzech dni.Ciasto, podsypując lekko
mąką, rozwałkować w prostokąt. Złożyć na 3 części i rozwałkować. Znowu złożyć ,obrócić o 90 stopni i rozwałkować. Czynność powtórzyć jeszcze 2
razy. Rozwałkować na grubość około 5mm.Podzielić na kwadraty o
boku 6cm.
Migdały uprażyć na patelni.Do rondelka włożyć
masło,
czekoladę, wlać
śmietankę i
syrop buraczany, wsypać
cukier i podgrzewać do stopienia
czekolady. Wsypać
żurawinę i
migdały. Dobrze wymieszać.Na każdy kwadrat ciasta nałożyć nadzienie. Rogi zawinąć do środka, skleić.
Ciastka posmarować
białkiem i posypać
cukrem.Piec w temp.180stop. 20-25 minut.Przygotowując nadzienie możemy je modyfikować. W oryginalnych ,duńskich zazwyczaj są
migdały mielone.