Wykonanie

Gugelhupf (kouglof, kugelhopf, gugelhopf?) to drożdżowa babka popularna w krajach niemieckojęzycznych oraz będąca symbolem Alzacji. Pieczona w charakterystycznej emaliowanej lub ceramicznej formie z kominkem, na kształt wieży. Puszysta i lekka. Jedno z najdelikatniejszych
ciast drożdżowych, jakie piekłam. Podobna do naszych babek
drożdżowych, z niedużą jednak ilością
jajek i
masła. W tej wersji z ekstremalną, jak na babkę, ilością
czekolady ;-). Ulubiona z
mlekiem. Gorąco polecam na tegoroczne święta, może będzie konkurencją dla znanej już Wam baby drożdżowej z
rodzynkami ?Składniki ma
ciasto drożdżowe:500 g
mąki pszennejpół łyżeczki
soli60 g drobnego
cukru do wypieków20 g suchych
drożdży lub 40 g
drożdży świeżych2 duże
jajka, roztrzepane100 g
masła, roztopionego i lekko przestudzonego310 ml letniego
mleka400 g
gorzkiej czekolady (70%), roztopionej w kąpieli
wodnej i lekko przestudzonejDo większego naczynia przesiać
mąkę i
sól. Dodać
cukier i suche
drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać roztrzepane
jajka,
masło i
mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta (ciasto na tym etapie będzie dość luźne, nie należy się tym przejmować). Oprószyć
mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (przez około 30 - 60 minut).Formę na babkę o pojemności minimum 2,5 litra (najlepiej 3 litry) wysmarować
masłem, oprószyć
mąką.Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Na oprószonej
mąką powierzchni, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, podsypując lekko
mąką. Na ciasto przelać przestudzoną lekko
czekoladę, rozprowadzić, pozostawiając wolne 2 cm od brzegów. Zwinąć wzdłuż dłuższego
boku, jak roladę. Przełożyć do formy na babkę. Przykryć ponownie lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na kolejne 30 minut.Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Babka powinna
mieć piękny wypieczony kolor, a postukana od
spodu (od góry w formie) wydawać głuchy odgłos.
Polewa czekoladowa:150 g
gorzkiej czekolady (70%)40 g
masła1 łyżka golden
syrupu (opcjonalnie)Wszystkie składniki umieścić w miseczce nad kąpielą
wodną i roztopić, mieszając od czasu do czasu. Po lekkim zgęstnieniu polewy udekorować babkę.Dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto (oprócz
czekolady) umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ('dough'), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :)


Źródło inspiracji - "Crave. A passion for chocolate" Maureen McKeon