Wykonanie
Turkish cap.

Składniki.

1 kg
pomidory2 łyżki
bułka tarta1 łyżeczka
tymianek1 łyżka
bazylia świeża posiekana0,5 łyżeczki
przyprawy Kucharek2 ząbki
czosnek2 łyżki
oliwa z oliwek20 dag
mięso mielone wieprzowe1
cebula1 ząbek
czosnkumajeraneksólpieprz10 dag
ryż ugotowany10 dag
mozzarella startaWykonanie.
Pomidory, najlepiej owalne przekroić na 4 części i wykroić środek zawierający pestki i sok . Fileciki położyć na papierze kuchennym, osuszyć.
Bułkę tartą wymieszać z
tymiankiem,
bazylią, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, dodać
przyprawę do dań Kucharek ( można
sól) i całość wymieszać z
oliwą z oliwek.Otrzymaną pastą posmarować
pomidorki, ułożyć na wysmarowanej
oliwą blasze i piec w temperaturze 190 oC około 30 minut.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać i przesmażyć na patelni, dodając zmielone
mięso, pozostałe
przyprawy i ugotowany
ryż. Całość wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonego
mięsa dodać startą
mozzarellę, całość jeszcze raz wymieszać. Farszem napełnimy nasz fez.Przygotować formę w której będziemy piec
pomidory. Ja użyłem metalowej miseczki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przesmarować
olejem i układać na dnie i po
boku upieczone i lekko przestudzone
pomidory, skórką do papieru. Na ułożone
pomidory nałożyć
mięso. Całość przykryć
pomidorami i piec w temperaturze 180 oC 30 minut.