ßßß
1 kg pomidory2 łyżki bułka tarta1 łyżeczka tymianek1 łyżka bazylia świeża posiekana0,5 łyżeczki przyprawy Kucharek2 ząbki czosnek2 łyżki oliwa z oliwek20 dag mięso mielone wieprzowe1 cebula1 ząbek czosnkumajeraneksólpieprz10 dag ryż ugotowany10 dag mozzarella startaWykonanie.Pomidory, najlepiej owalne przekroić na 4 części i wykroić środek zawierający pestki i sok . Fileciki położyć na papierze kuchennym, osuszyć.Bułkę tartą wymieszać z tymiankiem, bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać przyprawę do dań Kucharek ( można sól) i całość wymieszać z oliwą z oliwek.Otrzymaną pastą posmarować pomidorki, ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze i piec w temperaturze 190 oC około 30 minut.Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na patelni, dodając zmielone mięso, pozostałe przyprawy i ugotowany ryż. Całość wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonego mięsa dodać startą mozzarellę, całość jeszcze raz wymieszać. Farszem napełnimy nasz fez.Przygotować formę w której będziemy piec pomidory. Ja użyłem metalowej miseczki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przesmarować olejem i układać na dnie i po boku upieczone i lekko przestudzone pomidory, skórką do papieru. Na ułożone pomidory nałożyć mięso. Całość przykryć pomidorami i piec w temperaturze 180 oC 30 minut.