Wykonanie
Soup in cabbage leaves.


Składniki.1
marchew1
pietruszka1/4
selera12 cm
por70g
szynka wędzona1/2 szkl.
groszku zielonego100g
sera ementaler1/2 szkl.
orzechów włoskich1/2 szkl.
śmietany 18%2 łyżki
szczypiorku4 szkl.rosołu100g
kapusty zielonej sabaudzkiej czyli włoskiejWykonanie.
Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Plaster
szynki o grubości 1 cm pokroić w kostkę,również
ser. Zagotować rosół, dodać
włoszczyznę,
groszek,
szynkę,
orzechy.Warzywa ugotować do miękkości (20-25min.) Zupę zaprawić
śmietaną, zamieszać i już nie gotować.
Szczypiorek drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać kostki
sera.Z
kapusty zdjąć liście ,opłukać,zalać osolonym wrzątkiem, pogotować 15 minut. Miseczki ( talerze) wyłożyć liśćmi
kapusty i nalewać zupę. Miękką
kapustę zjadamy razem z zupą. Zupa jest gęsta i syta.