Wykonanie


Składniki.40 dag
mięso mielone wieprzowe1
jajko5 dag
ryż1
cebulaprzyprawa sumak
czosnek niedźwiedzi
przyprawa Kucharek
pieprz100 ml
bulion z drobiu1 pęczek
botwinka10 dag
orzechy włoskie10 dag
ser topiony100 ml
śmietana 30%1 łyżeczka
pieprz zielony w zalewie
olej do smażenia
sól
Wykonanie.Do zmielonego
mięsa dodać
jajko, ugotowany
ryż,
cebulę pokrojoną w drobną kostkę,
przyprawę sumak,
czosnek niedźwiedzi,
pieprz, odrobinę
przyprawy Kucharek. Całość dobrze wyrobić.Liście
botwinki umyć. Blanszować kilka sekund w osolonym i lekko zakwaszonym wrzątku. Zahartować zimną
wodą. Osuszyć. Z każdego liścia ściąć główny nerw. Nałożyć jedną łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Układać ściśle obok siebie w naczyniu w którym będziemy piec. Podlać
bulionem, nakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180 oC.Wytworzony płyn zlać do garnuszka, dodać
ser topiony, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać
śmietanę, wymieszać i na koniec dodać
zielony pieprz i posiekane
włoskie orzechy. Całość zredukować do właściwej gęstości sosu.
Buraczki wyszorować szczoteczką, przekroić na połowę, większe w grube plasterki i smażyć na
oleju. Pod koniec posolić i oprószyć
pieprzem. Sos rozlać na talerz i na sosie ułożyć nasze "gołąbki". Podać z
chipsami.