Wykonanie

Czy
kaszankę można jeść tylko latem i to najczęściej tylko z grilla. Jak uważam, że
kaszanka jest dobra przez cały rok. Lubię taką smażoną na patelni z
cebulką, lubię paszteciki z
kaszanką,
kaszanka jest dobra na zimno na kanapki. No i jeszcze można zrobić mielone z
kaszanką. Sposobów jest naprawdę wiele, to zależy od naszej wyobraźni kulinarnej. Takie kotleciki przygotowałam na obiad i podałam z pieczonymi
ziemniakami i surówką z
sałaty. Smakowały wspaniale. Zachęcam was do spróbowania.Zapraszam :-)Składniki:- 300 g
mięsa mielonego wieprzowego- 150 g
kaszanki- 150 g
kaszy jaglanej- 2
cebule- ząbek
czosnku-
sól,
pieprz- 1
jajko-
olej do smażeniaWykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy (
kaszę przepłukujemy na sitku, 150 g
kaszy jaglanej zalewamy 450 ml
wody i dodajemy pół łyżeczki
soli, mieszamy i wstawiamy na gaz, gotujemy pod przykryciem 20 minut, w czasie gotowania nie mieszamy
kaszy).
Kaszankę rozdrabniamy widelcem i przekładamy do miski, dodajemy
mięso mielone. Wyciskamy ząbek
czosnku, dodajemy
sól,
pieprz oraz
jajko. Mieszamy.
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce
oleju na patelni. Dodajemy ją do
mięsa razem z
kaszą jaglaną. Wszystko mieszamy.Z masy formujemy kotleciki, najlepiej to robić zwilżonymi
wodą dłońmi. Następnie smażymy na rumiano z dwóch stron. Kotleciki możemy podać same, z
ziemniakami i surówką.Smacznego.