ßßß
Czy kaszankę można jeść tylko latem i to najczęściej tylko z grilla. Jak uważam, że kaszanka jest dobra przez cały rok. Lubię taką smażoną na patelni z cebulką, lubię paszteciki z kaszanką, kaszanka jest dobra na zimno na kanapki. No i jeszcze można zrobić mielone z kaszanką. Sposobów jest naprawdę wiele, to zależy od naszej wyobraźni kulinarnej. Takie kotleciki przygotowałam na obiad i podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z sałaty. Smakowały wspaniale. Zachęcam was do spróbowania.Zapraszam :-)Składniki:- 300 g mięsa mielonego wieprzowego- 150 g kaszanki- 150 g kaszy jaglanej- 2 cebule- ząbek czosnku- sól, pieprz- 1 jajko- olej do smażeniaWykonanie:Kaszę jaglaną gotujemy (kaszę przepłukujemy na sitku, 150 g kaszy jaglanej zalewamy 450 ml wody i dodajemy pół łyżeczki soli, mieszamy i wstawiamy na gaz, gotujemy pod przykryciem 20 minut, w czasie gotowania nie mieszamy kaszy).Kaszankę rozdrabniamy widelcem i przekładamy do miski, dodajemy mięso mielone. Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy sól, pieprz oraz jajko. Mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce oleju na patelni. Dodajemy ją do mięsa razem z kaszą jaglaną. Wszystko mieszamy.Z masy formujemy kotleciki, najlepiej to robić zwilżonymi wodą dłońmi. Następnie smażymy na rumiano z dwóch stron. Kotleciki możemy podać same, z ziemniakami i surówką.Smacznego.