Wykonanie
Sweet and sour fish kebab.


Składniki.30 dag
ryby20szt kostek
ananasa2 łyżki
soku ananasowego1/2
papryki3 łyżeczki
sosu sojowego1 łyżeczka
cukru brązowego2 łyżki balsamico białego2 łyżki
ketchupuWykonanie.
Rybę pokroić w kostkę o
boku 2-2,5cm.Podobnie pokroić
paprykę.Marynata. Połączyć
sos sojowy ,balsamico,
cukier,
sok ananasowy i
ketchup. Dobrze wymieszać i marynować kostki
ryby przynajmniej przez 3h.Na patyczki nabijać naprzemiennie
ananasy,
paprykę i
rybę. Grillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej 2-3 min z każdej strony, smarując często marynatą, aż
ryba się upiecze.Smacznego.

Zapiekane plastry
ziemniaków.Składniki:2
ziemniaki2 łyżki
majonez2 łyżki
ketchup1
cebula5 dag
ser mozzarellazioła prowansalskiecząber
sólolej do smażeniaWykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Każdy plaster przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Rozłożyć na blasze.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć, ostudzić.
Majonez wymieszać z
ketchupem, dodać
zioła prowansalskie i cząber do smaku, dodać przesmażoną
cebulę i wszystko wymieszać. Uzyskaną pastę rozłożyć na przygotowanych ziemniakach i posypać startą
mozzarellą.Zapiec 10 minut w piekarniku pod grillem.