Wykonanie
4 . 2 / 5(4)Pieczone ziemniaczki z wędzoną
papryką i
ziołami to ekspresowy dodatek do obiadu, którym będziecie się zajadać ze smakiem. Przygotowuje się go szybciej, niż frytki z mojego przepisu czy ziemniaczki łódeczki z piekarnika . Pieczenie ziemniaczków zajmuje około 15 minut. Ziemniaczki po przygotowaniu są rumiane i chrupiące oraz mają niesamowity aromat wędzonej
papryki i
ziół.Zobacz też:Pieczone
ziemniaki HasselbackChrupiące ziemniaczki do sałatekPieczone placki ziemniaczanePorcji: 2 Czas gotowania: 30 minutSkładniki0,5 kg
ziemniakówłyżeczka wędzonej
paprykiłyżeczka
ziół prowansalskichpół łyżeczki
soli2 łyżki
olejupapier do pieczeniaPrzepis1
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę o grubości około 2x2 cm.2Posypujemy
papryką,
ziołami oraz
solą, zalewamy
olejem oraz dokładnie mieszamy, aby
ziemniaki pokryły się
przyprawami.3
Ziemniaki rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia (muszą
mieć między sobą przerwy, aby dopiekły się z każdej strony) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (góra-dół). Pieczemy 15 minut.4Jeżeli
ziemniaki nie będą wystarczająco rumiane pieczemy przez kolejne 5 minut. Aby były bardziej chrupiące pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg.