Wykonanie
Królik pieczony z sosem
śmietanowym.

Wychowałem się na bajkach Walta Disneya. Pamiętam
królika Bugsa jedzącego
marchewkę i jego słynne powiedzenie " What's up doc ? Myślałem, że
króliki lubią
marchewkę, a okazuje się, że
króliki wolą bardziej nać
marchwi, niż jej korzeń. Dlatego
marchewka będzie tylko dodatkiem, a
królik będzie pieczony i podany w sosie
śmietanowym.

Składniki.1
królik250ml
śmietany1
cebula200ml
wina białego wytrawnego1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
masła3
marchewkizioła świeże:
tymianek,
rozmaryn,
majeraneksól,
pieprz1-2 łyżki
mąki
Wykonanie.Sprawionego, umytego
królika pokroić na 6 części -skoki, łapy i comber, włożyć do naczynia ,polać
winem ,łyżką
octu, dodać pokrojoną
cebulę ,
zioła i marynować kilka godzin.Wyjęte
mięso osuszyć ,posypać
solą i
pieprzem. Dobrze zrumienić na
maśle z wszystkich stron ,przełożyć do brytfanki i piec około 40 min. W czasie pieczenia polewać
mięso wytworzonym sosem.Pod koniec pieczenia zalać
królika śmietaną wymieszaną z
mąką i piec jeszcze 10min.Upieczonego
królika przełożyć na półmisek ,polać sosem obłożyć
marchewkami,
groszkiem i
pieczarkami. Przybrać
zieleniną .Podawać z
ryżem.