ßßß Cookit - przepis na Królik i marchewka, prawda czy fałsz.

Królik i marchewka, prawda czy fałsz.

nazwa

Wykonanie

Królik pieczony z sosem śmietanowym.
Wychowałem się na bajkach Walta Disneya. Pamiętam królika Bugsa jedzącego marchewkę i jego słynne powiedzenie " What's up doc ? Myślałem, że króliki lubią marchewkę, a okazuje się, że króliki wolą bardziej nać marchwi, niż jej korzeń. Dlatego marchewka będzie tylko dodatkiem, a królik będzie pieczony i podany w sosie śmietanowym.
Składniki.
1 królik
250ml śmietany
1 cebula
200ml wina białego wytrawnego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła
3 marchewki
zioła świeże: tymianek, rozmaryn, majeranek
sól, pieprz
1-2 łyżki mąki
Wykonanie.
Sprawionego, umytego królika pokroić na 6 części -skoki, łapy i comber, włożyć do naczynia ,polać winem ,łyżką octu, dodać pokrojoną cebulę ,zioła i marynować kilka godzin.
Wyjęte mięso osuszyć ,posypać solą i pieprzem. Dobrze zrumienić na maśle z wszystkich stron ,przełożyć do brytfanki i piec około 40 min. W czasie pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem.
Pod koniec pieczenia zalać królika śmietaną wymieszaną z mąką i piec jeszcze 10min.
Upieczonego królika przełożyć na półmisek ,polać sosem obłożyć marchewkami, groszkiem i pieczarkami. Przybrać zieleniną .Podawać z ryżem.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/03/krolik-i-marchewka-prawda-czy-fasz.html