Wykonanie
Pasta in lemon and cream.

Przepis pochodzi z Taorminy na Sycylii, gdzie podobno rosną najpiękniejsze
cytryny.Szybkie ,smaczne danie wegetariańskie .

Składniki.20 dag
makaronu tagiatelle3
cytryny80ml
śmietanki słodkiej1 łyżka
masła2 łyżki tartego
parmezanu1 łyżeczka
sezamu czarnegoWykonanie.
Cytryny sparzyć, wyszorować i osuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać wiórki skórki.Stopić
masło ,dodać starte
skórki cytryn, ale 1 łyżkę pozostawić. Gotować 1 min.Dodać
śmietankę i
parmezan, mieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do sosu. Gotować 2 minuty ,dodać odłożone
skórki cytryny. Posypać uprażonym
sezamem i zajadać.P.s. Jako dodatek było
awokado z gorgonzolą. I dla mnie dodatkowy dodatek ,plaster
pieczonego indyka.
Awokado z gorgonzolą.

Takie
awokado może stanowić samodzielną ,bardzo pożywną przekąskę. U mnie dzisiaj zastąpiło jarzynkę do
makaronu w
cytrynie i
śmietanie.Składniki.1
awokado40g
sera Gorgonzola Dolce1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka posiekanych
pistacjipieprz do smakuWykonanie.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę ,skropić
sokiem z cytryny. Delikatnie wydrążyć miąższ ,najlepiej łyżeczką. Przełożyć do miseczki. skropić
cytryną, posypać
pieprzem. Dodać pokrojony w kosteczkę
ser łagodny gorgonzola. Wszytko delikatnie wymieszać i przełożyć do łupin
awokado.Posypać posiekanymi
pistacjami. Dobrze smakuje z grzanką.