Wykonanie
Rice salad with fruit.
Ryż ugotować metodą kreolską, jest świetny .

Składniki.200g
ryżu długoziarnistego50 g
ryżu dzikiego1 łyżeczka
masła2
mandarynki1 grapefruit różowy1
pomarańcza½
ogórka wężowego½
owocu granatuSos.2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka soku z
pomarańczy1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
cukru pudruSól,
pieprzWykonanie.W metodzie kreolskiej na 2 części
ryżu bierzemy 2 części
wody. Wsypać
sól i szybko doprowadzić do wrzenia ,następnie trzymać garnek z
ryżem na małym ogniu, bez pokrywki. Trzeba pilnować ,aby
woda ciągle „mrugała”. Po 18-20 minutach
ryż odcedzić i gorący wsypać znowu do garnka. Dodać 1 łyżeczkę
masła (w tym momencie można wsypać
zioła ,
zieleninę) ,delikatnie pomieszać widelcem i pozostawić na 5 min na maleńkim ogniu.Osobno ugotować
ryż dziki.Składniki sosu ubić i wymieszać z
ryżem.
Ryż dziki możemy wymieszać z
białym lub ,jak ja, ułożyć w środku sałatki .Teraz do
ryżu dodajemy fileciki
cytrusów ,wykładamy na salaterkę ,dekorujemy plasterkami
ogórka i obsypujemy pestkami
granatu.Zamiast pestek
granatu dobra też jest
żurawina.