ßßß
2 jajka2 łyżki cukru50 ml półwytrawnej sherry2 łyżki soku z pomarańczy1 puszka brzoskwiń2 łyżeczki żelatyny500ml śmietany kremówki4 łyżki wiórków czekolady, dużych16 wisienek kandyzowanychWykonanie.Żółtka utrzeć z cukrem, sokiem z pomarańczy i sherry.Połowę brzoskwiń zmiksować ,dodać do masy żółtkowej ,podgrzać ,dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać dokładnie i ostudzić.Śmietanę ubić. Białka (te od żółtek) również ubić .Wszystko połączyć z masą brzoskwiniową.Połowę masy wyłożyć na upieczony spód. Wstawić do lodówki na 1 h.Brzoskwinie (te pozostawione) pokroić w kostkę i wyłożyć na masę i przykryć resztą masy.Na wierzchu ułożyć kulki ptysiowe z niespodzianką w środku, czyli wisienką i posypać suto wiórkami czekolady .W ostateczności można zrobić tort tylko ze śmietaną.