Wykonanie
Cream puffs with chocolate.


Ciasto ptysiowe.Składniki.250 ml
wody80 g
masła200 g
mąki4 -5 jaj1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie.250ml
wody zagotować ze szczyptą
soli i 50 g
masła. Dodać 150 g
mąki i podgrzewać 1 min ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać ,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Dodać
jajka i 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia. Masę dobrze utrzeć.Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na dno tortownicy o średnicy 24 cm .Z pozostałego ciasta wycisnąć małe kulki. Piec 20 min w temp.200 stop.Pozostawić w piecu ,suszyć trochę i wyjąć kiedy będą suche i twarde.Masa.

2
jajka2 łyżki
cukru50 ml półwytrawnej
sherry2 łyżki soku z
pomarańczy1 puszka
brzoskwiń2 łyżeczki
żelatyny500ml
śmietany kremówki4 łyżki wiórków
czekolady, dużych16 wisienek kandyzowanychWykonanie.
Żółtka utrzeć z
cukrem,
sokiem z
pomarańczy i
sherry.Połowę
brzoskwiń zmiksować ,dodać do masy
żółtkowej ,podgrzać ,dodać rozpuszczoną
żelatynę, wymieszać dokładnie i ostudzić.
Śmietanę ubić.
Białka (te od
żółtek) również ubić .Wszystko połączyć z masą
brzoskwiniową.Połowę masy wyłożyć na upieczony spód. Wstawić do lodówki na 1 h.
Brzoskwinie (te pozostawione) pokroić w kostkę i wyłożyć na masę i przykryć resztą masy.Na wierzchu ułożyć kulki ptysiowe z niespodzianką w środku, czyli wisienką i posypać suto wiórkami
czekolady .W ostateczności można zrobić tort tylko ze
śmietaną.