Wykonanie
Wykwintna i oryginalna. Możemy podać jako elegancką przystawkę albo deser.


Składniki .3
pomarańcze2 łyżki
zieleniny-
mięta,
melisa ,
pietruszka200ml
maślanki200ml
soku pomarańczowego200ml
śmietanki kremówki1 łyżka cykaty pomarańczowej6 łyżeczek
żelatyny1 łyżka
miodupieprz,
sólWykonanie .
Zieleninę ,świeża
mięta ,
melisa ,
pietruszka ,posiekać.
Żelatynę zalać niewielką ilością
wody ,aby napęczniała.
Miód lekko podgrzać.

Do miski wlać
sok pomarańczowy ,
maślankę ,
miód i dodać
zioła oraz po szczypcie
soli i
pieprzu .Masę wymieszać.
Żelatynę rozpuścić podgrzewając i wymieszać z połową kremówki. Resztę
śmietany ubić ,delikatnie połączyć z
żelatyną i dodać do masy maślankowej. Wymieszać dokładnie łyżką. Odstawić w chłodne miejsce.Foremkę ,10X24 cm, wyłożyć folią.
Pomarańcze obrać dokładnie ze skórki i albedo ,pokroić w plastry. Dno i boki foremki wyłożyć plastrami
pomarańczy ,nałożyć tężejącą masę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Bardzo dobrze smakuje polana kremem
aceto balsamico.