ßßß Cookit - przepis na Galaretka maślankowo – pomarańczowa.

Galaretka maślankowo – pomarańczowa.

nazwa

Wykonanie

Wykwintna i oryginalna. Możemy podać jako elegancką przystawkę albo deser.
Składniki .
3 pomarańcze
2 łyżki zieleniny-mięta, melisa ,pietruszka
200ml maślanki
200ml soku pomarańczowego
200ml śmietanki kremówki
1 łyżka cykaty pomarańczowej
6 łyżeczek żelatyny
1 łyżka miodu
pieprz, sól
Wykonanie .
Zieleninę ,świeża mięta ,melisa ,pietruszka ,posiekać.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody ,aby napęczniała.
Miód lekko podgrzać.
Do miski wlać sok pomarańczowy ,maślankę ,miód i dodać zioła oraz po szczypcie soli i pieprzu .Masę wymieszać.
Żelatynę rozpuścić podgrzewając i wymieszać z połową kremówki. Resztę śmietany ubić ,delikatnie połączyć z żelatyną i dodać do masy maślankowej. Wymieszać dokładnie łyżką. Odstawić w chłodne miejsce.
Foremkę ,10X24 cm, wyłożyć folią. Pomarańcze obrać dokładnie ze skórki i albedo ,pokroić w plastry. Dno i boki foremki wyłożyć plastrami pomarańczy ,nałożyć tężejącą masę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Bardzo dobrze smakuje polana kremem aceto balsamico.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/01/galaretka-maslankowo-pomaranczowa.html