Wykonanie
Pieczone plastry
marchewki w soku z
pomarańczy, oczywiście sposób krojenia jest dowolny, ale im grubsze kawałki, tym
marchew należy piec dłużej. Można warzywa posypać też ulubionymi
ziołami. Niby nic takiego, a sposobów przygotowania jest wiele. W efekcie końcowym
marchew jest soczysta i doskonała jako dodatek do dań obiadowych.

Składniki:- 2 średnie
marchewki,- sok z 1
pomarańczy lub 1/2 szklanki
soku pomarańczowego,-
sól,
pieprz do smaku,- 3 łyżki
oliwy,- listki
pietruszki do ozdobienia.
Marchew umyć i obrać. Wycisnąć sok z jednej
pomarańczy (można użyć także gotowego
soku pomarańczowego), wlać do miski, dodać szczyptę
soli i
pieprzu, wlać 3 łyżki
oliwy. Wszystko wymieszać. Z
marchewek wyciąć plastry obieraczką do warzyw, następne wymieszać z
sokiem pomarańczowym i odstawić na kilka minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st. C lub 180 st. C z termoobiegiem.
Marchew ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 20-25 min.

Smacznego,
Kasia ; )