Wykonanie

Przepis na ten omlet mam od 15 lat. Był
hitem w jednej z modnych trójmiejskich restauracji. Jakie było moje zdziwienie, kiedy przepis na ten omlet znalazłem w jednym z portali, a jeszcze większe, że to ja sam podałem go już w 2004. Najwyższy czas go przypomnieć. Robi się go szybko, no i wegetarianie się ucieszą.

Składniki na 2 osoby.2
cebula0,5 szt.
papryka czerwona0,5 szt.
ogórek świeży0,5 szt.
młoda cukinia2 małe
pomidory1 łyżeczka
curry - oryginalne indyjskie10 dag
mozzarella4
jajkasól,
pieprzWykonanie:Do nagrzanego do 200 C piekarnika, wstawić lekko przesmarowane
oliwą naczynia na których będziemy zapiekać omlet.
Cebulę pokroić w ósemki,
paprykę w paski,
ogórek w pół plasterki, a
cukinię w paski.
Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę.Najlepiej na woku, ale może również być patelnia, przesmażyć na 2 łyżkach
oliwy, po kolei -
cebulę - 1 minuta, do
cebuli dodać
paprykę, smażyć również - 1 minutę, następnie
ogórek i
cukinię - 2 minuty i na koniec
pomidor pokrojony w ósemkę. Całość posypać
curry, odrobinę posolić i posypać świeżo zmielonym
pieprzem. Smażyć jeszcze 1 minutę. Całość smażyć około 6 minut. Warzywa powinny być chrupkie, nie powinny puścić
soków.
Jajka roztrzepać, lekko osolić. Ostrożnie wyjąć z piekarnika gorące naczynia do zapiekania. Przełożyć na nie warzywa i zalać
jajkami. Wszystko posypać startym
żółtym serem.
Ser posypać jeszcze odrobiną
curry i wstawić na ok.10 minut do piekarnika. Potrawa jest gotowa , kiedy
jajka się zetną, a
ser jest równo rozpuszczony. Omlet należy spożywać z naczynia w którym się zapiekał. Do tego
bagietka albo chlebek
pita.PS. W tym
omlecie ważnym składnikiem jest
curry, które powinno być dobre gatunkowo. Najlepsze jest hinduskie. Omlet powinien być pikantny. Ilość
curry zależy od naszego smaku.