ßßß
Składniki:10 świeżych małych śledzi8 ziemniaków1 łyżka masła1 łyżka śmietany1 puszka pomidorów1 duża cebula2 łyżki tymianku świeżego5 czarnych oliwek25 ml oliwy1 łyżka soku z cytrynysól, pieprzWykonanie:Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie naprawdę łatwo. Małych ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej, ułożyć rybki w kształcie rozety, posolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min.Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany.Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową.Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną.Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego, następnie warstwę masy pomidorowej (ma wspaniały ziołowy smak) i następnie za pomocą szerokiej łopatki położyć upieczone śledziki. Ozdobić wg uznania.