Wykonanie


Nazwa trochę przewrotna, ale danie pyszne. Wynalazki, dlatego, że pomiędzy dwa plastry
bakłażana i
ser, można włożyć np.
szynkę konserwową i
pomidora w plastrach czy też np. plasterki świeżego
ogórka. Pełna dowolność. Podajemy jako samodzielne danie lub jako przystawkę. Wszystko zależy od naszych "mocy przerobowych".Składniki na 4 porcje:1
bakłażan4 plasterki
szynki szwarcwldzkiej4 plasterki
sera gouda1
papryka bez skórki
zioła prowansalskiesól,
pieprzmąka,
jajko,
bułka tartaolej do smażenia
Bakłażana pokroić wzdłuż na 8 plasterków, które należy wymoczyć przez 1/2 godziny w osolonej wodzie. Wyjąć z
wody, osuszyć na papierowym ręczniku.Każdy plaster posypać odrobiną
ziół prowansalskich i
pieprzem.Na plasterku
bakłażana układamy,
szynkę szwarcwaldzką,
ser i kawałek
czerwonej papryki bez skórki.Całość przykrywamy plastrem
bakłażana, panierujemy w
mące,
jajku i
tartej bułce i smażymy z obu stron na
oleju. Można podać z sosem,
ketchupem, bez
sosu jest również bardzo smaczny.