Wykonanie

Składniki:1
pstrąg0,5 l
woda2 łyżki
octu0,25 l
wino czerwone1 p.
włoszczyzny (2
marchewki,1.2
seler,1
pietruszka)2
listki laurowe3 ziarenka
ziela angielskiegoSól,
pieprzŻelatyna1
białko do sklarowaniaWykonanie:Do garnka wlać
wodę,
wino,
ocet, obraną i umytą
włoszczyznę, liść,
ziele angielskie,
sól i odrobinę
pieprzu. Gotować 15 minut.Podczas gotowania
wywaru,
pstrąga wyfiletować, umyć i nadać mu kształt w jakim go chcemy podać, pomagając przy tym sobie np. patyczkiem do szaszłyków, nicią kucharską, wykałaczkami.Po ugotowaniu nadanie naszej
rybce kształtu nie będzie już możliwe.Po 15 minutach gotowania
wywaru, włożyć do niego ukształtowaną przez nas
rybkę, która natychmiast nabierze błękitnego koloru.Gotować jeszcze 30 minut na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia.Następnie wyjąć
pstrąga na pólmisek, udekorować.Z
wywaru wyjąć warzywa.
Wywar sklarować, przecedzić przez sito wyłożone gazą.Dodać
żelatynę. Potrzebna ilość musimy odmierzyć sami. Zależy to od ilości pozostałego
wywaru i producenta
żelatyny.Udekorowanego
pstrąga zalać tężejącą galaretą.Dokładny opis klarowania na blogu http://edicook.blogspot.com/2013/01/osos-w-galarecie.html