Wykonanie

Naleśniki, och naleśniki !To ulubione danie mojej żony. Gdy nie ma mnie w domu, wtedy żona ucztuje, tzn. że od rana do wieczora je naleśniki. Rano z nadzieniem
twarogowym, na obiad jakieś wytrawne-warzywne,
mięsne lub
grzybowe, na podwieczorek
pomarańczowe Suzette, a na kolację polane tylko
syropem klonowym. Uwieńczeniem tego pysznego dnia są 2 tabletki Sylimarolu.!Naleśniki należą do tych dań, które
zrobi każdy. Mogą stanowić deser ,jak też danie obiadowe. Dzisiaj podaję przepis na smaczny i pożywny obiad. Przepis może być inspiracją, bo wszystko zależy od naszego apetytu i wyobraźni, a do naleśników pasuje każdy składnik.2 szkl.
mąki przesianej2
jajka1 szkl.
mleka1 szkl.
wody mineralnej½ łyżeczka
soli.farsz30 dag
pieczarek1
cebula1 łyżka
oliwy1 łyżka
startego sera1 łyżka
pietruszki1 łyżka
startego sera do posypaniaWszystkie składniki zmiksować i odstawić na 30 minut.
Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na
oleju, dodać posiekane
pieczarki i przesmażyć. Dodać
sól,
pieprz ,
starty ser i zieloną
pietruszkę, wymieszaćNa naleśnikarce (patelnia o niskim rancie) smażymy cienkie naleśniki. Możemy smażyć na patelni przepędzlowanej
olejem, przetartej
słoninką lub przekrojoną
cebulą. Wypróbujcie co Wam odpowiada.Nakładamy farsz i zwijamy ruloniki. Ruloniki układamy na patelni, posypujemy
startym serem, przykrywamy i podgrzewamy do stopienia
sera. Bezpieczniejsza wersja- ułożyć ruloniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.Możemy podać z
sosem pomidorowym.Życzę smacznej i udanej zabawy:).