Wykonanie
Nikt dokładnie nie wie skąd pochodzą naleśniki. Jadaliśmy je w różnych odmianach niemal w każdym
kraju, który odwiedzaliśmy.Można jed podawać na słodko albo z farszem mięsnym lub warzywnym, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.Składniki2 szklanki
mąki1 szklanka
mleka1 szklanka gazowanej
wody mineralnej2
jajka,duża szypta
soli.PrzygotowanieWszystkie składniki miksujemy razem i odstawiamy na 20 - 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.Jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste lub zbyt płynne, konsystencję możemy regulować dodając odrobiną
mąki lub
wody.Na przetartą tłuszczem patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron.Tak przygotowane naleśniki możemy podawać zarówno na słodko (z
dżemem,
owocami,
serem, sosem
czekoladowym,
bananami itd.) jak i na ostro z farszem mięsnym, ewentualnie z warzywami.