Wykonanie

Naleśniki z farszem
pieczarkowo -
serowym miały już jakiś czas temu się pojawić na blogu, ale jakoś zdjęcia były do niczego, to
potem zapomniałem i tak dziś siedząc i zastanawiając się co zrobić na obiad wpadłem na pomysł, że znów je zrobię. Dość prosto się je robi, a smak naprawdę jest wyśmienity.Porcja ok 10 naleśników

Ciasto do naleśników składniki:2 szklanki
mąki1 szklanka
mleka1 szklanka
wody mineralnej GAZOWANEJ2
jajkaposiekana
pietruszka zielona (do koloru i smaku)
sól,
olejNaleśniki chyba każdy potrafi zrobić, więc chyba nie ma sensu opisywać no ale: wszystkie składniki dokładnie miksujemy na jednolitą masę, dodajemy
pietruszki i najlepiej blenderem potraktować wszystko. Odstawiamy na 15-20 minut, aby ciasto nabrało lekko zielonego koloru i smażymy.

Farsz składniki:30 - 40 dkg
pieczarek3 ząbki
czosnkupietruszka zielona1/2
cebuli10-15 dkg
sera żółtegosól,
pieprz
Przygotowanie:1.
Cebulkę kroimy w kostkę.2.
Pieczarki można zetrzeć na tarce, drobno pokroić - ja pociąłem je przy pomocy blendera.3.
Ser żółty kroimy w małe kostki.4.
Pietruszkę drobno siekamy.

5. Na patelni rozgrzewamy trochę
masła i
oliwy.6. Dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulkę.7. Dosypujemy posiekane
pieczarki, solimy i całość dusimy z 10-15 min.8. Do
pieczarek dodajemy wyciśnięty
czosnek,
pietruszkę zieloną i na koniec
ser żółty.9. Całość posypujemy
pieprzem.10. Wszystko trzymamy na wolnym ogniu dokładnie mieszając, aż
ser się rozpuści.


11. Usmażonego naleśnika kładziemy na płaskiej powierzchni.12. Kładziemy na niego łyżeczkę farszu i dokładnie rozsmarowujemy na środku naleśnika.13. Całość składamy w prostokąty (tak jak na obrazkach poniżej)14. Złożone naleśniki podsmażamy jeszcze na rozgrzanej patelni.15. Gotowe - można jeszcze polać
sosem czosnkowym, ale nie trzeba :)S M A C Z N E G O !!

