ßßß
400g wołowiny ligawy(legawy)100ml wytrawnego wina Marsala4 łyżki oleju+ masło0,5 cebuli3łyżki mąki200ml bulionu warzywnegosól, pieprz, cukierświeży ananasburaczki tarte, ugotowane, doprawioneLigawę pokroić w plastry, rozbić, posypać solą, pieprzem i oprószyć mąką.Obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, dorzucając cebulkę.Wlać wino, smażyć 1 min., podlać 3łyżkami bulionu, smażyć do odparowania.Wlać resztę bulionu, zmniejszyć ogień i dusić bitki, aż będą miękkie.Grillować plastry świeżego ananasa.Serwować bitki z plastrami grillowanego ananasa z dodatkiem buraczków.Bardzo dobrze komponują się moje pyzy poznańskie (pampuchy jak mówią inni) gotowane w wodzie, polane sosem tym sosem.