Wykonanie
Płat
świeżego boczku, rozkroić nożem wzdłuż na połowę, nie rozcinając do końca. Powstanie duży prostokątny płat, który należy jeszcze rozklepać tłuczkiem.
Boczek solimy,
pieprzymy, posypujemy dużą ilością roztartego w dłoniach
majeranku. Ja posypuję jeszcze przesianą
vegetą.
Boczek składamy i odkładamy na około 1 godzinę, żeby
przyprawy przeszły do
mięsa. Kawałek
łopatki mielimy. Do mielonego dodajemy, 1
jajko, ½
bułki namoczonej uprzednio w
mleku, a następnie odciśniętej, 1 czerwoną bardzo drobno pokrojoną
paprykę,
sól,
pieprz, trochę
maggi i 1 łyżkę kwaśnej
śmietany. Mielone dobrze wyrabiamy ręką na jednolitą masę.
Boczek rozkładamy na blacie, posypujemy
żelatyną w proszku. Na ¾ rozkładamy masę mieloną, którą też posypujemy odrobiną
żelatyny.
Boczek rolujemy od brzegu z
mięsem mielonym, a następnie obwiązujemy sznurkiem kucharskim.Całość zwijamy w folie aluminiową ( błyszczącą stroną do wewnątrz) i pieczemy w temp 180 – 190 0C około 11/2 – 2 godzin, w zależności od grubości
boczku. Jeżeli mamy termometr kucharski to temperatura w środku naszego
boczku powinna wynosić 65 0C.