ßßß Cookit - przepis na Mielonka z szynkowaru

Mielonka z szynkowaru

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam mielonki z szynkowaru ..no i proszę...już jest..U mnie jak to zwykle bywa ..wszystko jest na oko...i wyczucie..a czasem to mąż doprawia dodatkowo po swojemu..
mięso mielone
1 -2 łyżeczki żelatyny [ niekoniecznie]
przyprawa Rozkoszna
około 50 ml wody
Do mięsa mielonego dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Przełożyć do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na 2-3 dni.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/04/mielonka-z-szynkowaru.html