Wykonanie
Dawno nie robiłam
mielonki z
szynkowaru ..no i proszę...już jest..U mnie jak to zwykle bywa ..wszystko jest na oko...i wyczucie..a czasem to mąż doprawia dodatkowo po swojemu..
mięso mielone1 -2 łyżeczki
żelatyny [ niekoniecznie]
przyprawa Rozkosznaokoło 50 ml
wodyDo
mięsa mielonego dodać
przyprawy i
wodę, wyrobić
mięso dłonią,aż
mięso wchłonie
wodę.Przełożyć do
szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na 2-3 dni.
Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż
woda zawrze. Następnie zamknięty
szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie
mięso wyciągnąć z
szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą
wodą[
mięso samo wyskoczy].