Wykonanie
Rany...nie pamiętam kiedy robiłam to
mięsko..ale przepis miałam zapisany...Pyszne było...to akurat pamiętam..

około 1,2 kg
mięsa mielonego1 łyżeczka
żelatyny [ niekoniecznie]
przyprawa Mefistopeklosólokoło 50 ml
wodyskórki drobiowe
przyprawa do drobiupieczarkiSkórki wyczyścić , posypać
przyprawą do drobiu.
Pieczarki pokroić w kostkę i poddusić, dodając
przyprawy.Wystudzić.Na skórki drobiowe wyłożyć
pieczarki i zwinąć roladki.Do
mięsa mielonego dodać
przyprawy i
wodę, wyrobić
mięso dłonią,aż
mięso wchłonie
wodę.Część
mięsa przełożyć do
szynkowaru, położyć zwinięte roladki ze skórek i
pieczarek , znów część
mięsa, roladki i wyłożyć resztę
mięsa mielonego. Zamknąć
szynkowar .Odstawić do lodówki na 2-3 dni.
Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż
woda zawrze. Następnie zamknięty
szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie
mięso wyciągnąć z
szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą
wodą[
mięso samo wyskoczy].