Wykonanie
Pyszne
mięsko na kanapki...z
szynkowaru...u mnie jak zwykle bez podanej ilości
mięsa i przypraw..Ilość
mięsa w
sumie zależy od pojemności
szynkowaru, a dobór przypraw wedle gustu.Ja miałam troszkę za mało
mięsa , więc na dno i wierzch
szynkowaru włożyłam plastry
boczku..
mięso wieprzowe np.
łopatkamały kawałeczek
boczkużelatynadowolne
przyprawy np. czubryca czerwona,
sól cebulowa
Boczek pokroić w grubsze plastry.
Mięso pokroić w paski, tak by uzyskać jasne i ciemne kawałki
mięska,przełożyć do miski, dodać
przyprawy i
żelatynę,dokładnie wymieszać.Połowę
boczku ułożyć na dnie
szynkowaru, wyłożyć
mięso i przykryć resztą
boczku i zamknąć
szynkowar.Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż
woda zawrze. Następnie zamknięty
szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie
mięso wyciągnąć z
szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą
wodą[
mięso samo wyskoczy].