ßßß Cookit - przepis na Mięsko z szynkowaru

Mięsko z szynkowaru

nazwa

Wykonanie

Pyszne mięsko na kanapki...z szynkowaru...u mnie jak zwykle bez podanej ilości mięsa i przypraw..Ilość mięsa w sumie zależy od pojemności szynkowaru, a dobór przypraw wedle gustu.Ja miałam troszkę za mało mięsa , więc na dno i wierzch szynkowaru włożyłam plastry boczku..
mięso wieprzowe np.łopatka
mały kawałeczek boczku
żelatyna
dowolne przyprawy np. czubryca czerwona,sól cebulowa
Boczek pokroić w grubsze plastry.Mięso pokroić w paski, tak by uzyskać jasne i ciemne kawałki mięska,przełożyć do miski, dodać przyprawy i żelatynę,dokładnie wymieszać.Połowę boczku ułożyć na dnie szynkowaru, wyłożyć mięso i przykryć resztą boczku i zamknąć szynkowar.Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/06/miesko-z-szynkowaru.html