Wykonanie
Wiadomo, że domowe wyroby są najlepsze...pycha...ilość
mięsa zależy od wielkości
szynkowaru...a
przyprawy ja zawsze
daję na oko...niby są proporcje np.peklosoli czy
żelatyny...ale ja zawsze
daję na "wyczucie " i się udaje..w
sumie peklosoli nie musimy dodawać, ale bez tego dodatku
mięsko jest "szare"..ale i tak smaczne..
mięso wieprzowepeklosóldowolne
przyprawyżelatynaMięso pokroić w kostkę,przełożyć
mięso do robota z nożami tnącymi i chwilę "zmiksować" .Przełożyć do miski, dodać
przyprawy , peklosól i
żelatynę,dokładnie wymieszać. Przełożyć
mięso do
szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na 2 dni.
Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż
woda zawrze. Następnie zamknięty
szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie
mięso wyciągnąć z
szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą
wodą[
mięso samo wyskoczy].