Wykonanie
Kolejna
mielonka z
szynkowaru...i jak to u mnie bywa,ilość
mięsa zależnie od pojemności
szynkowaru , a ilość przypraw zawsze "na oko".tym razem do
mięsa dodałam suszone
płatki pomidorów..pyszne było..
mięso wieprzowepeklosóldowolne
przyprawyżelatynasuszone pomidory -Piątnica
Mięso pokroić w kostkę,przełożyć
mięso do robota z nożami tnącymi i chwilę "zmiksować" .Przełożyć do miski, dodać
przyprawy , ,
suszone pomidory, peklosól i
żelatynę,dokładnie wymieszać. Przełożyć
mięso do
szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na 2 dni.
Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż
woda zawrze. Następnie zamknięty
szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie
mięso wyciągnąć z
szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą
wodą[
mięso samo wyskoczy].