Wykonanie
Kolejny przepis na
mięsko z
szynkowaru i kolejny przepis bez dokładnych ilości składników..nic nie poradzę , że wszystko robię na oko i wyczucie i
potem ciężko podać ilość użytej
przyprawy..a zresztą i tak każdy ma inne upodobania smakowe..
mięso wieprzowe np.
łopatkasól peklująca
żelatynadowolne
przyprawyMięso pokroić w paski, tak by uzyskać jasne i ciemne kawałki
mięska,przełożyć do miski, dodać
przyprawy , peklosól i
żelatynę,dokładnie wymieszać. Przełożyć
mięso do
szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na 2 dni.
Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż
woda zawrze. Następnie zamknięty
szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie
mięso wyciągnąć z
szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą
wodą[
mięso samo wyskoczy].