Wykonanie
Nie ma nic lepszego jak domowe wyroby...tym razem zapraszam na pyszną drobiowo- wieprzową
mielonkę z dodatkiem Rozkosznej
przyprawy zrobionej w szynkowarze Duet ..
Mięsko jest pyszne...pachnące
przyprawami...[tym razem do
mięsa dodałam peklosól] ..ilość
mięsa zależy od pojemności
szynkowara , a
przyprawy oczywiście według własnego gustu..
pierś z kurczaka lub
mięso gulaszowe drobiowe
mięso wieprzowe np.z
łopatki2 łyżeczki
soli peklującej
przyprawa Rozkoszna2-3 łyżeczki
żelatynyMięso drobiowe i wieprzowe pokroić w kostkę, dodać
przyprawy [ja najpierw pokroiłam w kostkę, a
potem przez chwilę użyłam robota z końcówkami -nożami] i bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć do
szynkowara i zamknąć , a następnie wstawić lodówki na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie
szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 2 godziny od momentu, aż
woda zawrze. Następnie zamknięty
szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie
mięso wyciągnąć z
szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą
wodą[
mięso samo wyskoczy].