ßßß Cookit - przepis na Domowa mielonka z szynkowara

Domowa mielonka z szynkowara

nazwa

Wykonanie

Nie ma nic lepszego jak domowe wyroby...tym razem zapraszam na pyszną drobiowo- wieprzową mielonkę z dodatkiem Rozkosznej przyprawy zrobionej w szynkowarze Duet ..Mięsko jest pyszne...pachnące przyprawami...[tym razem do mięsa dodałam peklosól] ..ilość mięsa zależy od pojemności szynkowara , a przyprawy oczywiście według własnego gustu..
pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe drobiowe
mięso wieprzowe np.z łopatki
2 łyżeczki soli peklującej
przyprawa Rozkoszna
2-3 łyżeczki żelatyny
Mięso drobiowe i wieprzowe pokroić w kostkę, dodać przyprawy [ja najpierw pokroiłam w kostkę, a potem przez chwilę użyłam robota z końcówkami -nożami] i bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć do szynkowara i zamknąć , a następnie wstawić lodówki na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 2 godziny od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/domowa-mielonka-z-szynkowaru.html