Wykonanie
Dawno nie było
mięska na kanapki z
szynkowaru..tym razem zrobiłam mieszankę
mięs -wieprzowe i drobiowe...no i jak to u mnie bywa ilość przypraw na oko..
mięso wieprzowe np.
łopatkamięso drobiowe
żelatynadowolne
przyprawy np. obsypka bosforska SkworcuOba rodzaje
mięsa pokroić w kawałki,przełożyć do miski, dodać
przyprawy i
żelatynę,dokładnie wymieszać.Do
szynkowaru wyłożyć
mięso i zamknąć.Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż
woda zawrze. Następnie zamknięty
szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie
mięso wyciągnąć z
szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą
wodą[
mięso samo wyskoczy].