Wykonanie
Czy ktoś ma ochotę na polędwiczkę wieprzową nadziewaną
szpinakiem i
suszonymi pomidorami podanej z pieczonymi ziemniaczkami i sosem
śmietanowym ?Składniki :200 gr
szpinaku100 gr
pomidorów suszonych w zalewieszklanka
śmietany 30 %
przypawa do
mięsa wieprzowegooreganoPrzygotowanie :
Polędwicę oczyszczam z błonek, przecinam na pół i cienkim nożem nacinam ją w środku - zobacz zdjęcie. Przyprawiam
przyprawą do mięsa wieprzowego i na chwilę odstawiam.
Pomidory odsączam nieco z zalewy, drobno kroję i dodaję do rozmrożonego
szpinaku po czym mieszam. Powstałym farszem nadziewam
polędwiczki delikatnie dociskając farsz palcem.W tym samym momencie kiedy stawiam patelnię z odrobiną
oliwy włączam też piekarnik. Na rozgrzaną patelnię z
oliwą kładę
polędwiczki i po kilka sekund obsmażam ją z każdej strony, przekładam do naczynia żaroodpornego i zapiekam w piekarniku ok 20 minut w temp. 160oC.Na tą samą patelnię sypię szczyptę
oregano i po chwili wlewam
śmietanę którą co chwilę mieszając redukuję do kremowej konsystencji. Polędwiczkę po upieczeniu kroję w talarki i kładę na talerz na sos
śmietanowy, podaję z pieczonymi ziemniaczkami które piekłem razem z polędwiczką.Smacznego :)