Wykonanie
Surowce i dodatki:-
boczek ze skórą- peklosól 18-22g/kg-
pieprz 1g/kg-
żelatyna-
listek laurowyBoczek dopasowujemy do praski prostokątnej. Jeśli ktoś nie ma prostokątnej może użyć cylindrycznej i zrolować
boczek.
Boczek najpierw peklujemy na sucho przez 48h w temp do 6 stopni. Przed ułożeniem
boczku w prasce rozbijamy go lekko od strony
żeber.Do praski wkładamy folię celulozową lub woreczki i układamy
boczek skóra do dołu posypujemy
żelatyną w ilości ok. 2 łyżeczek i
pieprzem. Na to kładziemy drugą warstwę
boczku skóra do góry. Jeśli mamy można pomiędzy warstwy
boczku ze skórą włożyć
boczek skórowany, wtedy nasz
boczek będzie grubszy. Na wierzch można położyć
listek laurowy.Zamykamy praskę
Wodę nagrzewamy do ok. 80 stopni wstawiamy praskę i utrzymujemy temp. ok. 75 stopni prze 2h. Wyjmujemy praskę z
wody, zwalniamy docisk i studzimy w prasce do osiągnięcia wewnątrz temp ok 5-10 stopni. Można włożyć do zimnej
wody i ją zmieniać lub przelewać.Smacznego