ßßß Cookit - przepis na Boczek prasowany

Boczek prasowany

nazwa

Wykonanie

Kolejny wyrób z szynkowaru Tradismak ..tym razem boczek...z dodatkiem przyprawy Szeherezada ..szynkowar jest świetnym rozwiązaniem do "produkcji" własnych wyrobów..boczek można przygotować wcześniej z dodatkiem peklosoli..Mój boczek był wcześniej peklowany i trudno mi podać proporcje do peklowania..ja nie kupuję mięsa w sklepie ..tylko po prostu jest " świonobicie".. większą ilość mięsa się pekluje..część boczku, polędwicy itp .jest od razu wędzona ..a część [ np.boczki itp]przechowywane w zamrażarce ,ten boczek był akurat zapeklowany,więc ja tylko dałam przyprawę .Dokładnej ilości boczku nie podaję, bo szczerze mówiąc nie ważyłam..[po prostu miałam "kawał " boczku i kroiłam kawałki ..i jak widać na zdjęciu jest z kilku kawałków..ale to nie wcale nic nie przeszkadza..] ale zważyłam już gotowy wystudzony sprasowany boczek ..
boczek [ wcześniej peklowany]
żelatyna
listek laurowy
przyprawa Szeherezada
Na dno posypać troszkę żelatyny,położyć listki laurowe.Na to położyć warstwę boczku [skórą do dołu]. Posypujemy żelatyną, posypać przyprawą i na to znów położyć warstwę boczku [ bez skóry], posypać przyprawą i żelatyną. Na wierzch położyć kolejną warstwę boczku [ tym razem skórą do góry].Znów posypać żelatyną i przyprawą.Zamknąć szynkowar i wstawić do garnka wyścielonego ścierką, wlać wodę i parzyć około 2 godzin w wodzie o temperaturze około 75 stopni . Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie boczek wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/11/1560-boczek-prasowany.html