Wykonanie
Kolejny wyrób z
szynkowaru Tradismak ..tym razem
boczek...z dodatkiem
przyprawy Szeherezada ..
szynkowar jest świetnym rozwiązaniem do "produkcji" własnych wyrobów..
boczek można przygotować wcześniej z dodatkiem peklosoli..Mój
boczek był wcześniej peklowany i trudno mi podać proporcje do peklowania..ja nie kupuję
mięsa w sklepie ..tylko po prostu jest " świonobicie".. większą ilość
mięsa się pekluje..część
boczku,
polędwicy itp .jest od razu wędzona ..a część [ np.
boczki itp]przechowywane w zamrażarce ,ten
boczek był akurat zapeklowany,więc ja tylko dałam
przyprawę .Dokładnej ilości
boczku nie podaję, bo szczerze mówiąc nie ważyłam..[po prostu miałam "kawał "
boczku i kroiłam kawałki ..i jak widać na zdjęciu jest z kilku kawałków..ale to nie wcale nic nie przeszkadza..] ale zważyłam już gotowy wystudzony sprasowany
boczek ..
boczek [ wcześniej peklowany]
żelatynalistek laurowyprzyprawa SzeherezadaNa dno posypać troszkę
żelatyny,położyć
listki laurowe.Na to położyć warstwę
boczku [skórą do dołu]. Posypujemy
żelatyną, posypać
przyprawą i na to znów położyć warstwę
boczku [ bez skóry], posypać
przyprawą i
żelatyną. Na wierzch położyć kolejną warstwę
boczku [ tym razem skórą do góry].Znów posypać
żelatyną i
przyprawą.Zamknąć
szynkowar i wstawić do garnka wyścielonego ścierką, wlać
wodę i parzyć około 2 godzin w wodzie o temperaturze około 75 stopni . Następnie zamknięty
szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie
boczek wyciągnąć z
szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą
wodą[
mięso samo wyskoczy].