Wykonanie
Składniki:4 szklanki
bulionu z drobiu1
pierś z kurczaka2
żółtka1 /2 szklanki
śmietany 18%1 mały słoik
zielonych szparagów1 mały
kalafiorGarść
śliwek suszonych kalifornijskich bez pestek3 łyżki
masła, 3 łyżki
mąki,
sól,
biały pieprz½ pęczka
szczypiorkuWykonanie:
Kalafior podzielić na różyczki i gotować 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzić.
Kurczaka pokroić w cienkie krótkie paski.
Śliwki sparzyć, przełożyć na sito, żeby obciekły i przekroić na pół.Z
masła i
mąki zrobić zasmażkę, wlać
bulion, dobrze wymieszać. Dodać
mięso i
śliwki, gotować na małym ogniu 20 minut.
Śmietanę roztrzepać z
żółtkami, wlać do zupy, wymieszać. Przyprawić.
Szparagi pokroić.
Kalafior i
szparagi włożyć do zupy, wymieszać i podgrzać.Zupę wlać do talerzy. Posypać posiekanym
szczypiorkiem.