Wykonanie
Dzisiaj trochę inne gołąbki, ale jakie smaczne. Jeżeli ktoś lubi gotować, a posądzam, że przeważnie tacy czytają tą stronę serdecznie zapraszam do tego smacznego węgierskiego dania. W oryginale gołąbki robi się z całych ukiszonych główek
kapusty. Niestety takowe nie kupimy w sklepie, chyba że sami ukisimy. Mój przepis jest trochę zmodyfikowany. Gołąbki zrobimy ze zwykłej
kapusty, a
kiszoną kapustę dodamy.Składniki :Główka
kiszonej kapusty – w oryginale, zastępczo główka
słodkiej kapusty1 kg kwaśna
kiszona kapusta1 kg
łopatki wieprzowej do zmielenia ( zmielić 0,5 kg, bardziej tłuste 0,5 kg pokroić w grubą kostkę )10 dkg
wędzonego boczku, albo wędzonej
słoniny15 dkg ugotowanego na wpół
ryżu – czyli gotować np .taki w paczuszce 10 minut.6 dkg.
smalcuCebula,
papryka w proszku,
pieprz,
sól150 ml kwaśnej gęstej
śmietany1
jajkoSposób wykonania:Najpierw przygotować nadzienie. Na
smalcu przesmażyć do zeszklenia drobno pokrojoną
cebulę, dodać zmieloną
wieprzowinę i podgotowany
ryż . Posolić, popieprzyć. Dodać trochę
kiszonej kapusty,
jajko. Na sparzone liście
słodkiej kapusty nakładać farsz i formować gołąbki.Duży żeliwny garnek ew. brytfannę posmarować
smalcem. ( Uważam , że każdym domu w którym się gotuje powinna być dobra żeliwna brytfanna, tak samo dobra powinna być patelnia. Najprościej mówiąc” ciężka” , nie taka za 22 zł. Te tanie patelnie po 2 tygodniach się wybrzuszą, tłuszcz nie będzie rozlewał się po całej powierzchni, temperatura tłuszcu będzie nierówna, a my będziemy się denerwować że się nam np. kotlety z jednej strony przypalają.)Duży żeliwny garnek posmarować dno i ścianki
smalcem. Na dnie ułożyć połowę
kwaszonej kapusty, na
kapuście pokrojoną w kostkę
wieprzowinę i
boczek i wreszcie nasze gołąbki. Wszystko zakryć pozostałą częścią
kapusty i zalać szklanką soku z kwaszonki. Jak ktoś lubi mniej kwaśne to dodać
wodę.Gotować ok. 2 godzin na spokojnym ogniu, nie mieszać, aż wszystko dojdzie, ale się nie rozgotuje.Zdjąć górną część
kapusty, ułożyć na półmisku, na to położyć gołąbki, podlać wytworzonym sosem, wokół położyć kawałki
wieprzowiny.Teraz wszystko polać lekko podgrzaną
śmietaną i posypać
papryką. Smacznego.Bardzo dobre jest następnego dnia.