Wykonanie

SKŁADNIKI:

2 średnie
piersi z kurczaka,1 opakowanie
Winiary Pomysł na Papirus ( o smaku
czosnkowo-
ziołowym),6
ziemniaków,garść
grzybów ( u mnie
prawdziwki),½ opakowania
śmietany 18%,1 duża
cebula,
przyprawy:
vegeta,
pieprz,
sól,
bazylia,
oregano,WYKONANIE:Pierś rozbijamy i przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
Winiary Pomysł na Papirus.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie zabieramy się za przygotowanie
sosu grzybowego.Na patelni podsmażamy pokrojoną
cebulę, dodajemy
grzyby i dusimy pod przykryciem. Po 10 minutach podlewamy
wodą, przyprawiamy do smaku i nie zdejmujemy z ognia. Gdy
grzyby nabiorą miękkości sos lekko zabielamy
śmietaną rozrobioną z
mąką. Gotujemy na wolnym ogniu, aż nasz sos
zrobi się gęsty.Kiedy
sos jest już gotowy zabieramy się do smażenia piersi na patelni bez dodatku tłuszczu. Najlepiej użyć do tego patelni teflonowej. Papirus jest bardzo ciekawą propozycją – faktycznie
mięso jest soczyste, nie przypala się i
przyprawy, które się na papirusie trzymają pod wpływem temperatury przylegają równiutko do naszego
mięsa.Jest to rozwiązanie na pewno na szybkie przygotowanie
kurczaka – w szczególności dla osób, które nie potrafią odpowiednio
mięsa przyprawić, albo najzwyczajniej w świecie się na tym nie znają – jak odpowiednio dobrać
przyprawy.Ja nie miałam pomysłu na dodatek do tego obiadu, więc po prostu kupiłam gotową
kapustę czerwoną z
jabłkiem.
Kurczaka podajemy z ziemniaczkami i
sosem grzybowym.

Ps. Sos i jeden kawałek piersi został na dzień następny, więc jutro
kurczaka wkroję do sosu, dogotuję torebkę
ryżu i podam wszystko razem – też wyjdzie pysznie i nic się nie zmarnuje!SMACZNEGO !!!
