Wykonanie
Dieta rozgrzewającaLatem często sięgamy po produkty chłodzące, są to głównie-
cytrusy,
jogurty i
twarogi, surowe
owoce i warzywa, produkty zimne. Jeśli będziemy tak się żywić jesienią i zimą będzie nam ciągle zimno, będziemy zmęczeni i ospali. Wirusy i bakterie mnożące się w powietrzu będą nam bardzo bliskie.W okresie jesienno- zimowym tak jak wspomniałam w cz. I nie trzeba zwiększać kaloryczności. Trzeba po prostu przestawić swój sposób żywienia na zimowy. Z rana pijmy gorącą
herbatę, ciepłą
wodę z
imbirem i
cytryną. Jeśli pijemy
kawę dosypujmy do niej
cynamon. Śniadanie w diecie jesienno- zimowej to podstawa, musi być obfite i najlepiej żeby znalazło się w nim coś ciepłego.Przy spożywaniu obiadu nie zapominajmy o gorących zupach, kremach. Do drugiego dania wybierajmy
kasze albo
ryż. Starajmy się, aby 2 posiłki z pięciu były posiłkami ciepłymi. Pomiędzy posiłkami wypijajmy
ziołowe herbaty lub inne ciepłe
napoje. Bardzo ważnym jest aby pamiętać, że
cukier, a tym samym
słodycze wychładzają organizm, osłabiają go, a to powoduje, że tracimy odporność i zmuszeni jesteśmy do przesiedzenia prawie całego jesienno- zimowego okresu w domu.Produkty pożądane w tej diecie:
ImbirCynamonGoździkiMiódMalinyOstre papryczkiLipa
CzosnekCebulaWarzywa i owoce ze szczególnym uwzględnieniem tych bogatych w witaminę c
PigwaPor