ßßß

Składniki na biszkopt kakaowy:- 2 jajka (osobno białka i żółtka)- 3 łyżki cukru- 2 łyżką mąki pszennej- 1 łyżka kakaoPiekarnik rozgrzać do 160 stopni. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia.Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Dodawać po jednym żółtku, zmiksować. Dodać przesianą mąkę i kakao- zmiksować na najniższych obrotach miksera lub wymieszać składniki łyżką.Ciasto wylać do blaszki i piec przez 15 minut. Ciasto wyjąć, ostudzić.Boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą.Składniki na galaretko-mus truskawkowy:- 200g truskawek (oczyszczonych, bez szypułek)- 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 1/4 szklanki wrzącej wodyTruskawki blendujemy, dodajemy gorącą galaretkę rozpuszczoną w wodzie, blendujemy ponownie. Odstawiamy do lodówki.Składniki na masę serową:- 1 kg sera z wiaderka- 440g jogurtu typu greckiego lub naturalnego- 2 szklanki cukru pudru- 1 op. (10g) cukru z prawdziwą wanilią- 1 łyżka ekstraktu waniliowego- 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie o temp. pokojowej (do większej części masy serowej)- 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie o temp. pokojowej (do odłożonej masy serowej)Wszystkie składniki oprócz żelatyny zmiksować razem na jednolitą masę.Odłożyć 450g masy serowej do osobnej miseczki - będzie nam potrzebna do zrobienia ozdobnych okręgów na wierzchu sernika.Napęczniałą żelatynę wcześniej rozpuszczoną w wodzie podgrzać do rozpuszczenia (np. w mikrofalówce- około 20 sek- lub w kąpieli wodnej). Do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowej, wymieszać dokładnie, a potem wmieszać do reszty masy serowej.Masę wylać na biszkoptowy spód i odstawić do lodówki do stężenia.W tym czasie przygotować pozostałą masę serową do ozdabiania wierzchu sernika:Rozpuścić 1,5 łyżki żelatyny w wodzie, odczekać chwile, żelatynę następnie podgrzać w mikrofalówce lub kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Wmieszać do niej 1-2 łyżki masy i wlać do reszty. Dokładnie zmiksować z resztą.Tak przygotowaną masę wlać do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego. Poczekać aż masa odpowiednio zgęstnieje, odciąć róg worka i wycisnąć na wierzch sernika okręgi.Podobnie postąpić z lekko stężałym galaretko-musem truskawkowym- wlać go do worka i wypełnić przestrzenie w okręgach serowych.Schłodzić do całkowitego stężenia mas.