Wykonanie


Składniki na
biszkopt kakaowy:- 2
jajka (osobno
białka i
żółtka)- 3 łyżki
cukru- 2 łyżką
mąki pszennej- 1 łyżka
kakaoPiekarnik rozgrzać do 160 stopni. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać
cukier cały czas miksując. Dodawać po jednym
żółtku, zmiksować. Dodać przesianą
mąkę i
kakao- zmiksować na najniższych obrotach miksera lub wymieszać składniki łyżką.Ciasto wylać do blaszki i piec przez 15 minut. Ciasto wyjąć, ostudzić.Boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą.Składniki na
galaretko-mus
truskawkowy:- 200g
truskawek (oczyszczonych, bez szypułek)- 1
galaretka truskawkowa rozpuszczona w 1/4 szklanki wrzącej
wodyTruskawki blendujemy, dodajemy gorącą
galaretkę rozpuszczoną w wodzie, blendujemy ponownie. Odstawiamy do lodówki.Składniki na masę
serową:- 1 kg
sera z wiaderka- 440g
jogurtu typu greckiego lub naturalnego- 2 szklanki
cukru pudru- 1 op. (10g)
cukru z prawdziwą
wanilią- 1 łyżka ekstraktu
waniliowego- 3 łyżki
żelatyny rozpuszczonej w wodzie o temp. pokojowej (do większej części masy serowej)- 1,5 łyżki
żelatyny rozpuszczonej w wodzie o temp. pokojowej (do odłożonej masy serowej)Wszystkie składniki oprócz
żelatyny zmiksować razem na jednolitą masę.Odłożyć 450g masy serowej do osobnej miseczki - będzie nam potrzebna do zrobienia ozdobnych okręgów na wierzchu sernika.Napęczniałą
żelatynę wcześniej rozpuszczoną w wodzie podgrzać do rozpuszczenia (np. w mikrofalówce- około 20 sek- lub w kąpieli
wodnej). Do
żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowej, wymieszać dokładnie, a
potem wmieszać do reszty masy serowej.Masę wylać na
biszkoptowy spód i odstawić do lodówki do stężenia.W tym czasie przygotować pozostałą masę
serową do ozdabiania wierzchu sernika:Rozpuścić 1,5 łyżki
żelatyny w wodzie, odczekać chwile,
żelatynę następnie podgrzać w mikrofalówce lub kąpieli
wodnej do rozpuszczenia. Wmieszać do niej 1-2 łyżki masy i wlać do reszty. Dokładnie zmiksować z resztą.Tak przygotowaną masę wlać do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego. Poczekać aż masa odpowiednio zgęstnieje, odciąć róg worka i wycisnąć na wierzch sernika
okręgi.Podobnie postąpić z lekko stężałym
galaretko-musem
truskawkowym- wlać go do worka i wypełnić przestrzenie w okręgach
serowych.Schłodzić do całkowitego stężenia mas.
