Dziś kolejne wystawne ciasto zaczerpnięte od siostry Anastazji. Wielowarstwowe i dosyć wysokie, w sam raz na święta, ale zdecydowanie nadaje się również na różnego rodzaju uroczystość.Składniki na ser:1,2 kg dwukrotnie zmielonego sera białego50 dag cukru pudru2 budynie śmietankowe bez cukru12 jaj2 łyżeczki proszku do pieczenia30 dag margarynyWykonanie:Margarynę ucieramy dokładnie z cukrem pudrem, dodajemy po 1 żółtku, łyżce zmielonego sera, łyżce budyniu wymieszanego z proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników. Białka miksujemy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Wylewamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia.Pieczemy po 40 minut w temp. 170 stopni.Biszkopt jasny:6 jajszklanka cukruszklanka mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy po 1 żółtku dokładnie mieszając. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwa równe blaty.Masa jabłkowa:1 kg jabłek1 opakowanie galaretki truskawkowej1 łyżka masłaWykonanie:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła. Dodajemy jabłka z cukrem, dusimy ok. 4 minuty. Dodajemy suche galaretki. Mieszamy. Lekko studzimy.Masa orzechowa:25 dag zmielonych orzechów włoskichszklanka mleka25 dag cukru pudru30 dag masła2 jajkaWykonanie:Mleko gotujemy i zalewamy nim zmielone orzechy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy z pudrem na puszystą masę, dodajemy jajka i po łyżce ostudzonych orzechów. Ucieramy do uzyskania dość gęstej masy.Dodatkowo:słoik powideł śliwkowychprzełożenie ciasta:sernik1/2 powideł1/2 masy orzechowejblat biszkoptowymasa jabłkowablat biszkoptowy1/2 masy orzechowej1/2 powidełsernikpolewaSmacznego!