ßßß


Składniki na biszkopt makowy:6 jaj6 łyżek mąki6 łyżek cukru1-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia8 dag suchego makuWykonanie:Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier oraz żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wsypać mak, wymieszać. Wylać do dużej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 45 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.Składniki na biszkopt jasny:3 jaja3 łyżki mąki3 łyżki cukru1/2 łyżeczki do pieczeniaWykonanie:Upiec jasny biszkopt w takiej samej blaszce jak biszkopt makowy.Składniki na masę budyniową:2 szklanki mleka1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru2 łyżki cukru50 dag masła4 łyżki cukru pudruWykonanie:Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń.Składniki na masę truskawkową:1 kg truskawek + 1 szklankę wody2 galaretki truskawkowe2 budynie śmietankowy + 1/2 szklanki wody1/2 szklanki cukruWykonanie:Truskawki zagotować z cukrem i szklanką wody, rozdrobnić na miazgę. Zagotować.Budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki wody, wlać do masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia, wsypać galaretki i mieszać do momentu, aż galaretki się rozpuszczą. Wystudzić.Przełożenie:Biszkopt makowy - masa budyniowa - masa truskawkowa - masa budyniowa - biszkopt jasny - masa budyniowa - masa truskawkowa - masa budyniowa - biszkopt makowy - masa budyniowaSmacznego!