Wykonanie
Na uroczystość rodzinną postanowiłam wykorzystać przepis, który podpatrzyłam tuta j a oryginalny przepis znajduje się tutaj . Ja jednak potrzebowałam
tortu większego rozmiaru, więc
biszkopt makowy upiekłam z podwójnej porcji natomiast w
biszkopcie białym zwiększyłam o połowę. Do masy truskawkowej użyłam
truskawek mrożonych, a całość udekorowałam masą
cukrową. Niestety jak to na przyjęciach bywa, nie można zrobić idealnego zdjęcia, więc wklejam takie jakie udało mi się zrobić.
Składniki na
biszkopt makowy:6 jaj6 łyżek
mąki6 łyżek
cukru1-2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia8 dag suchego
makuWykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając
cukier oraz
żółtka, zmiksować. Dodać
mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wsypać
mak, wymieszać. Wylać do dużej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 45 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.Składniki na
biszkopt jasny:3
jaja3 łyżki
mąki3 łyżki
cukru1/2 łyżeczki do pieczeniaWykonanie:Upiec jasny
biszkopt w takiej samej blaszce jak
biszkopt makowy.Składniki na masę budyniową:2 szklanki
mleka1 opakowanie budyniu
śmietankowego lub
waniliowego bez
cukru2 łyżki
cukru50 dag
masła4 łyżki
cukru pudruWykonanie:Proszek budyniowy i
cukier rozmieszać w 1/2 szklanki
mleka, resztę
mleka zagotować. Na gotujące się
mleko wlać mieszankę budyniową, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem, ucierając, dodawać po łyżce zimny
budyń.Składniki na masę
truskawkową:1 kg
truskawek + 1 szklankę
wody2
galaretki truskawkowe2 budynie
śmietankowy + 1/2 szklanki
wody1/2 szklanki
cukruWykonanie:
Truskawki zagotować z
cukrem i szklanką
wody, rozdrobnić na miazgę. Zagotować.
Budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki
wody, wlać do masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia, wsypać
galaretki i mieszać do momentu, aż
galaretki się rozpuszczą. Wystudzić.Przełożenie:
Biszkopt makowy - masa budyniowa - masa truskawkowa - masa budyniowa -
biszkopt jasny - masa budyniowa - masa truskawkowa - masa budyniowa -
biszkopt makowy - masa budyniowaSmacznego!